Тази година е революционна за терапията на първично прогресираща МС

Тази година е революционна за терапията на първично прогресираща МС
25 Юли 2019

„Множествената склероза не е присъда“


Тази година е революционна за терапията на първично прогресираща МС - Мнението е на проф.Иван Стайков, началник на Клиника по неврология и медицина на съня в болница Токуда.

Станалото през май тази година, откриване на медикамент специално за първично прогресиращата форма на МС е революционно събитие – каза проф.Стайков в интервю пред екип на кампанията „Множествената склероза не е присъда“. Тези пациенти досега нямаха надежда, при тях влошаването става от самото начало на болестта. Сега има нова възможност, затова наричам събитието „революционно“.

Проф.Стайков държи на добрата връзка между пациент и лекуващ лекар. Дори само едно обаждане по телефона на лекаря може да помогне на пациента да се успокои и да се лекува според предписаното. Пациентите не биват да се възприемат само като „клинични пътеки“. Проф.Стайков изказва по-различно мнение от общоизвестното за алтернативните методи на лечението на МС. Той си обяснява интереса към тях с плацебо ефекта, който тези методи имат върху някои от пациентите.

Очаквайте скоро видео интервюто на сайта на сдружение „Избери България“.

Прочетете още