Най-известните коледни песни

Най-известните коледни песни
10 Декември 2020

Зимата пристигна, празничните украси са окачени и навсякъде звучат коледни песни. Независимо дали са традиционни, класически, детски или поп хитове (стари и нови), коледните песни са музикалният фон през месец декември и важна част от празненствата, а надпреварата за коледен хит номер се е превърнала в традиция.

"Tиxa нoщ, cвятa нoщ" е на 202 години

Eднa oт нaй-извecтнитe кoлeдни пecни, кoятo звyчи нa над 300 езика и в много дъpжaви пo cвeтa, e "Tиxa нoщ, cвятa нoщ" и на Бъдни вечер тя cтaва нa 202 гoдини. Нейни автopи ca cвeщeникът Йoзeф Mop, кoйтo e cъчинил текста нa "Stilе Nасht, Неiligе Nасht" и мecтният yчитeл и opгaниcт Фpaнц Гpyбep, кoйтo e cъздaл мeлoдиятa. Първото ѝ изпълнение е в цъpквaтa в Oбepндopф кpaй Зaлцбypг пpeз 1818 г. в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа.

"Jingle Bells" е сред най-изпълняваните мелодии

Милиони хора по света се сещат за коледните празници, когато чуят мелодията на "Jingle Bells". Това е една от най-изпълняваните американски песни. Истината обаче е, че композиторът Джеймс Пиърпойнт я написал през 1857 г., но не за Коледа. Идеята му била тя да е за Деня на благодарността, който в САЩ се отбелязва в последния четвъртък на ноември. Оригиналното заглавие на песента е "One Horse Open Sleigh" ("Шейна, теглена от един кон") и текстът не е свързан с Коледа. Според някои е писана, за да бъде изпята от хор в неделно училище.

"All I Want for Christmas Is You" е най-стриймваният хит

Вечният коледен хит, който от 1994 г. насам не е спирал да заема челни позиции в музикалните класации, в края на миналата година си спечели първото място в класацията Billboard Hot 100, с което Марая Кери се превърна в солов артист с толкова много №1 хитове в американския чарт (общо 19 песни), че застана до изпълнители като Елвис Пресли. Песента "All I Want For Christmas Is You" и кралицата на Коледата, както наричат Марая, имат солидни финансови постъпления. Това е най-стриймваното коледно парче на всички времена с над 602 млн. излъчвания само в услугата за стрийминг на видео. Песента има и над 660 млн. гледания в You Tube от качването ѝ в платформата през 2009 г. Сингълът донася на Кери приходи от над 2 млн. долара след добавянето ѝ за първи път в Spotify, показва проучване на Broadband Deals. Ако тазгодишният празничен сезон прилича на миналогодишния, парчето трябва да донесе приходи от около 600 хил. долара между ноември 2020 г. и Коледа, сочи изследването.

Прочетете още