„Множествената склероза не е присъда“

„Множествената склероза не е присъда“
22 Юли 2019

„Множествената склероза не е присъда“ - Това потвърдиха и невролозите проф. Мария Манова от Медицинския университет в Пловдив и проф.Марин Даскалов от болница „Царица Йоана“ в София пред екип на кампанията.

Според Проф. Даскалов в България понастоящем диагнозата МС се поставя навреме. Огромният брой пациенти са готови да спазват препоръките на специалистите за лечението, начина на живот, изпълнение на професионалните дейности. Наблюдава се сътрудничество между лекар и пациент. А на онези, които търсят нетрадиционни методи на лечение, проф. Даскалов  казва да се отнесат по-сериозно към здравето си и да знаят, че ще претърпят сериозни финансови загуби, без да постигнат ефект върху хода на заболяването. Така те само отлагат лечението, а всяко забавяне влошава прогнозите.

Проф. Мария Манова смята, че до специализирания кабинет по МС в болница „Свети Георги“ в Пловдив пациентите от града и региона имат лесен достъп. Пациентите с МС могат да работят, могат да създават семейства, да имат деца, затова МС не е присъда. Това е едно хронично заболяване, което променя живота на пациентите приблизително толкова, колкото диабета или хипертонията. Важно е да се търси специализирана неврологична помощ, затова телефонът на кабинета и на медицинската сестра Мариана Колешева са на разположение на всеки от региона на Пловдив, който има нужда – 032 602205 и 0887228920.

Очаквайте скоро видео интервютата на сайта на сдружение „Избери България“.

Прочетете още