„Избери България“ с нова кампания в подкрепа на пациентите с рак на гърдата

„Избери България“ с нова кампания в подкрепа на пациентите с рак на гърдата
4 Декември 2020

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ ДИАГНОЗАТА!

„Избери България“ с нова кампания в подкрепа на пациентите с рак на гърдата

Проф. д-р Асен Дудов е медицински онколог, началник на Клиниката по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник и председател на Българското онкологично научно дружество. От 31 години професор Дудов лекува пациенти с една от най-тежките, но за съжаление, често срещани диагнози - рак.

В интервю пред екип на „Избери България“, дадено за кампанията "Продължавам напред", проф. Дудов говори за новите възможности в онкологията и за новите терапии. Кампанията е насочена в  подкрепа на пациентите с рак на гърдата и техните близки. Как се отразява актуалната обстановка на общуването между лекар и пациент, когато не става дума за COVID инфекция, какви са последствията от забавянето на срещата с лекуващия онколог? В интервюто проф. Дудов подчертава изключителното значение на навременното идване на пациентите при своя лекар, на спазването на ежегодния профилактичен календар. Специалистът е убеден, че страхът от диагнозата не трябва да бъде определящ в поведението на пациентите. Чрез кампанията той призовава:

"Нека всяка жена, която се притеснява, че има злокачествено заболяване на гърдата, директно да се обърне към онколог в най-близкия онкологичен център. И да не изминава дългия път през личния лекар."

Проф. Дудов говори също за новостите в онкологията, за персонализираните лечения, а също и за някои грешки, които пациентите допускат, когато се сблъскат с тази диагноза. Какво още можете да  научите от професор Дудов, можете да разберете ТУК или като последвате фейсбук страницата на кампанията "Продължавам напред".

Прочетете още