Йордановден е - Честито на всички именици!

Йордановден е - Честито на всички именици!
6 Януари 2021

На 6 януари Православната църква чества Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници.

На този ден имен ден празнуват всички с имена, които съдържат думата Бог, или са произлезли от нея - Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Според евангелието на този ден Божият син Иисус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.Светото кръщение пък е едно от седемте тайнства на вярата.

Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, при което човек се очиства от греховете. Затова навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината,  се окъпва или поне се измива на реката.

На 6 януари е и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

Прочетете още