Една от най-обичаните коледни песени в целия свят - „Тиха нощ, свята нощ“ навършва 202 години

Една от най-обичаните коледни песени в целия свят - „Тиха нощ, свята нощ“ навършва 202 години
24 Декември 2020

„Тиха нощ, свята нощ“ е една от най-популярните и обичани коледни песни, преведена на над 300 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време считана за тиролска народна мелодия, днес тя представлява най-универсалното послание за мир, благодат, щастие и светъл символ на Рождество Христово. Но каква е историята ѝ!?

Автор на оригиналния текст, написан на немски език, е австрийският свещеник Йозеф Мор, а мелодията е композирана от приятеля му - органиста и учител по музика Франц Грубер. Песента е изпълнена за първи път по време на Коледната литургия в нощта на 24 срещу 25 декември 1818 г. в Оберндорф край Залцбург, Австрия и оттогава (на немски: „Stille Nacht, heilige Nacht“) се разпространява в цял свят вече 202 години. От оригиналните шест коплета, само петият, вторият и последният се пеят в добре известната версия.

„Тиха нощ, свята нощ“ е била изпълнена пред кралския двор в Лондон през 1827 г., после в Москва през 1831 г. и в Ню Йорк през 1839 г. А един от най трогателните моменти в историята на тази песен датира от Коледното примирие през 1914 година по време на Първата световна война, когато войниците от двете страни на фронтовата линия я пеели заедно - едновременно на немски и на английски език.

В по-ново време няма знаменит музикант, който поне веднъж да не я е изпълнил, а всяка Коледа божественото послание пресича границите и докосва човешките сърца навсякъде по света. През 2011 г. „Тиха нощ, свята нощ“ е призната от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство в Австрия. Днес в Оберндорф върху църквата „Свети Никола“ има надпис в памет на двамата създатели на „Тиха нощ, свята нощ“, но текстът и мелодията отдавна са преминали границите на градчето.

Прочетете още