Честита Баба Марта! Да сте бели и червени, румени, засмени!

Честита Баба Марта! Да сте бели и червени, румени, засмени!
1 Март 2022

1 март – денят на пристигането на Баба Марта. Навсякъде пролетта се посреща с радост и нова надежда, но в България нейното очакване е представено под формата на древна традиция. Този ритуал на закичване с мартеница е първият знак за края на зимата и идването на пролетта. Мартеницата носи много радост и красота, зарежда с енергия и надежда, дарява обич. Такава е магическата ѝ сила. А от няколко години, тя е част от списъка на ЮНЕСКО за културно наследство на човечеството.

Мартеничката е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Изработва се от усукан памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен. Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците и ангелите също са облечени в бели дрехи. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня.

На 1 март, освен хората и животните също трябва да бъдат закичени с мартеници за здраве. Традицията повелява мартеницата да остане закичена, докато пристигнат първите щъркели или цъфнат плодните дръвчета.

Разпространен е и обичай за избиране на ден и така да се отгатне дали ще е добра годината. От 1 до 22 март всеки си намисля един определен ден от този период и по него съди каква ще е годината - ако е слънчев, ще е успешна, ако вали и времето е лошо - ще има трудности.

Прочетете още